Snabel-Bloggen

Snabel-Bloggen

Snabel-Postens blogg

Här kommer vi att lägga ut information om vad vi gör i arbetet med Snabel-Posten.

Glad Lucia

Snabel-Posten allmäntPosted by Malin Spångberg Fri, December 12, 2014 09:26:50

Glad Lucia alla läsare.


Lucia betyder ljus på latin och hennes namn var besläktad med den onde Lucifer och förr trodde man att hon var ett farligt väsen. När vi idag firar Lucia den 13 december så är det ett minne och en påminnelse om helgonet Sankta Lucia som levde på 300-talet i Syrakusa i södra Italien.



Lussekatter med Kesella 30 st

Ingredienser

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

3 pkt saffran

250 g kesella lätt

1,5 dl socker

½ tsk salt

16-18 dl vetemjöl special

Russin

Ägg

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm den till 37 grader ( fingervarmt).

Smula ner jästen i en degbunke, häll i lite av deg spadet och rör om tills jästen har löst upp sig.

Stöt saffranet i en mortel eller i en skål. Tillsätt kesella, socker, salt, saffran och resten av deg spadet i bunken.

Arbeta in mjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men ändå arbetsbar.

Låt den jäsa under en bakduk i 40 minuter. Knåda ihop degen och dela den i mindre delar. Forma lussekatter och lägg på en plåt, tryck i russin och låt jäsa under en bakduk i 30-40 minuter. Pensla med ägg och grädda i 250 grader, 6-8 minuter.

Saffransmuffins 10 st

Ingredienser

2 ägg

2 dl socker

1 pkt saffran

1,5 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Florsocker

Gör så här

Vispa ägg och socker vitt och pösig. Smält smöret, rör ner mjölk och saffran.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen varvat med

vätskan och rör smeten slät. Sätt bakformar på en plåt, fördela smeten i 10

formar. Grädda i 225 grader, ca 15 minuter. Strö över florsocker innan servering.

Ha en bra Lucia både idag och imorgon på den riktiga Lucia dagen.












  • Comments(0)//snabelblogg.snabelposten.se/#post198